Först av allt... Förlåt att det dröjt av med uppdatering av detta ämne, datorproblem... Nåväl.
Dags för lödning av tryckröret. Först av allt provmonteras allt så alla vinklar och rörböjar på röret stämmer. Alla småfel korrigeras försiktigt med handkraft och provmonteras igen. Dessutom måste ju pannan kunna monteras på basplattan när röret väl är fastlött på rörskarven så det gäller att tänka igenom hela proceduren noga hur allt ska sättas ihop efter lödningen. Röret går även genom ett hål i den rödmålade plåten på sidan av ångpannan som ska se ut som en gång ramp på sidan av ångmaskinen så även detta måste vara hop monterat innan lödningen.
Här ovan syns den sparade originalbiten av röret som ansluter till ångpannan. röret fick kapas med en rörskärare och ny anslutnings skarv formades med kongsverktyg. En ny böj formades till försiktigt med handkraft. Röret är ganska mjukt och formbart. Använd bara fingrar, röret skadas väldigt lätt av exempelvis skarpa kanter på en tång eller liknande.
Valet av lödning blir hårdlödning med silverlod. Det är mycket viktigt att avskärma allt med plåtar för att hålla värmen borta så inte pannan eller andra delar skadas under lödningsprocessen. Allt som ska lödas måste dessutom vara helt rent från fett, oxid och annan smuts. När väl allt är på plats och test av vidare montering och hopsättning av ångmaskinen verifierats fullt möjlig efter lödnigen är det bara att sätta igång. För silverlod fungerar inte vanlig löpenna och en vanilg butanpenna räcker knappt till att värma silverlodet, det går men blir inte snyggt och skarven blir inte bra. Riktig gasol klarar dock uppgiften bra bara man använder litet munstycke och har koll på var man riktar lågan samt har koll så man inte värmer andra delar då man både kan orsaka skador och att rostfri plåt dessutom blånar om den börjar glöda.

Här syns den nya rörskarven påträdd på röret innan lödningen. Finjustera allt provmontera, ta isär korrigera o testa igen tills allt ser ok ut. Rörkrökarna hamnar nästan precis i hålen på ångmaskinens basplatta och de bör gå så fritt det bara är möjligt så detta kan vara lite "trixigt"... självklart kan man finjustera lite grann även efter man lött ihop denna rörskarv men man bör undvika att mixtra med röret så mycket det är möjligt efter lödningen eftersom allt sådan minskar hållfastigheten i rörets lödnings skarv efter lödningen.

Här syns lödningen. den blev inte snygg men täcker gott o väl hela skarven. Jag lade på ganska tjockt. Rören går in i varandra nästan 15mm så denna skarven håller gott o väl. I detta läget när bilden togs sitter inte anslutningen i ångpannan monterad och så röret är inskjutet för att jag skulle komma åt skarven bättre när jag lödde på undersidan. När allt är på plats och röret är monterat på ångpannan kommer skarven hamna längre in, upp mot ångpannan och bakom skyddsplåten som skyddar mot värmen från eldstaden. Anledningen till valet av silverlod var för att det står emot värmen bättre och blir dessutom starkare.
Användning av skyddsplåtar som man lägger i och att ha bra koll på var lågan är och vart värmen tar vägen så går detta som en dans. Bilden visar en av de plåtar jag använde. Ett par plåtar med ett ursågat hack som läggs runt röret för att avskärma värmen fungerar finfint. Butanpennan bredvid testades, men den räckte inte till alls.
Efter lödningen monterades allt på maskinplattan och rörets andra ände träddes på det mötande röret från motorn, allt passade direkt. Lödningen i dessa ändar är helt vanlig lödtenn som man kan köpa i vilken affär som helst. Jag använde helt vanlig biltema lödtenn och en helt vanlig 100 Watts lödkolv som lätt klarar att uppnå de 370 grader som krävs och detta räckte till gott o väl och fungerade väldigt bra. Samtidigt fick även de gamla skarvarna där röret går tillbaka in till det lilla manöverbordet för regulator och manometer en liten ny upphettning av lödkolven samt lite mer tenn för att förstärka dem ytterligare.

Här syns skarven med allt monterat innan lödningen av den andra mötande skarven. Alla rörböjar går nu fritt i hålen under maskinplattan. Det tjocka röret är från ångpannan. Denna skarv löddes med helt vanligt lödtenn eftersom temperaturerna här är betydligt lägre. Lödtennet är helt vanligt standardlödtenn, samma som man löder el komponenter med. Det är även sådant lödtenn som Wilesco själva använder så detta är inga konstigheter alls. Se till att det är rent, ha en rejäl lödpenna, så går detta hur bra som helst. Själv använde jag enklast möjliga utrustning, en lödpenna och lödtenn från Biltema.
__________________________________
För den som aldrig hållit i en lödpenna kan jag tipsa om att om du ska löda är det viktigt att du har tillräckligt hög värme så tennet rinner ut ordentligt. Eftersom värmen från lödpennan är betydligt lägre än lödning med en gasolloåga eller acetylenlåga är risken för skador av minimal och inte något att oroa sig över när du löder på ångmnaskinen. Håll pennan mot lödtennet tills allt är helt flytande, testa med att lägga lite lödtenn på kolvspetsen. Om det blir en liten kula av lödtennet så är värmen för låg eller spetsen smutsig på lödkolven.
Oxid bildas lätt på lödkolvens spets, för att få bort detta kan man torka av lödpennans spets mot en vanlig fuktad svamp så att det
gråsvarta oxidskiktet försvinner.
Lödtennet innehåller även flussmedel som har till uppgift att hålla ytorna rena så denna procedur gör även att oxider och smuts avlägsnas både på lödpennans spets och lödytorna när lödtennet väl rinner ut ordentligt. Se även till att lödpennans spets är helt ren, jämn o fin. Lödtennets flussmedel kan fräta sönder pennans spets.
Jämna till eller byt ut spetsen så blir det lättare att löda.
När allt tenn är helt flytande och lödkolven uppnått rätt temperatur är det bara att värma det som ska lödas och mata på lödtråd tills hela skarven är täckt. Ska du löda något som har lödtenn kvar sedan tidigare och bara ska bättras på måste man värma ganska väl tills allt är helt flytande. De vanligaste felen man ofta gör är att inte värma tennet tillräckligt eller att ytorna inte är helt rena.
Tryck lödspetsen mot lödstället så att den gör god kontakt mot lödytorna. För att förbättra värmeöverföringen mellan lödspetsen och kontaktytorna kan man tillföra en liten mängd lödtenn precis där spetsen vidrör lödytorna. När man ser att det tillförda tennet flyter ut tillförs resten av lödtennet. Det skall vara så mycket så att det fyller ut hela
spalten i skarven och en bit upp på röret men inte så mycket så att det bildas "bullar" med tenn. Så man ser att tennet har flutit ut, ta bort
lödpennan. Väntar man för länge kommer lödningen att bli grå och matt, detta gör dock inget på ångmaskinen eller hållfastigheten men en
väl utförd lödning skall normalt vara blank och jämn.
Eventuellt överflödigt tenn som droppat av eller ska tas bort kan göras på flera sätt, ibland går det att bara skrapa av men oftast bör man använda antingen kopparfläta. Då värmer man tennet och doppar sedan flätan i tennet. Då sugs det upp eller så finns det vacumpennor som man aktiverar. Då värmer man tennet håller pennan mot och trycker av. Då sugs det flytande tennet upp i pennans munstycke.
NOTERA: att detta gäller när du ska löda på ångmaskinen, ska du löda el komponeneter gäller även lite andra grundregler, men dessa redogörs inte för här. Att löda kretskort, el komponeneter och annat är en helt annan sak där man bör vara van och veta vad man gör.
Det var allt för denna gången... Fortsättning följer ( nu när datorn funkar igen)
Ha en fin sommar!!!!!