lördag 31 mars 2012

Den svåraste reparationen först. Ångröret del 1

Jag har nu börjat titta på arbetet med ångtryckröret som är det stora problemet. Det är helt enkelt av. Det finns inget som visar varför eller hur men...det är bara att konstatera röret är av och skadat. Troligen genom en fallolycka eller att något tungt ramlat på maskinen som tryckt till och skadat röret och vederbörande tidigare ägare har troligen mixtrat med tänger för att försöka räta upp röret igen. Röret är troligen tillverkad av något som förefaller vara någon form av nickel/koppar legering. Röret är ganska mjukt och tål att böjas med fingrarna i runda fina böjar eller runt en träpinne med lite skyddspapper på men använder man exempelvis en tång ger detta väldigt lätt skarpa kanter som lätt blir en brottanvisning och då spricker röret väldigt lätt och går då helt enkelt av.
OVAN: Ångröret till Wilesco D24 som reservdel. Kan beställas och har reservdelsnummer 1814 och även en skarvhylsa medföljer det är helt rakt nedtill men måste böjas exakt rätt till 90 grader för att passa under maskinplattan.
----------------------------
Detta rör finns som reservdel till Wilesco D24 med reservdelsnummer 1814 men då får man delvis forma den delen som är under maskinen själv ändå (Se bild ovan ). Dessutom finns skarvröret som reservdel och ur detta perspektiv är det inga problem men jag har tänkt ut mitt val av reparation på ett annorlunda vis. Skarvhylsan har en diameter och är tillverkad i ett material som är misstänkt likt bromsrör. Original-röret har en ytterdiameter på någonstans runt 3,55 - 3,60 mm och bromsrör i koppar/nickel har en innerdiameter och ytterdiameter som är väldigt nära skarvhylsans innerdiameter på cirka 3,50 mm. Bromsrör har fördelen att de är konstruerad för att tåla högt väggtryck. Det väggtryck de utsätts för i en bil som bromsrör är långt högre än vad de någonsin kommer i närheten av i en ångmaskin. Dessutom är materialet designat att kunna motstå korrosion och rost.
-------------------

Reparationen påbörjas med att hela pannan och röret plockas isär och inspekteras noga. Wilesco D24 s panna är inte tillverkad i blankpolerad plåt utan har till skillnad från de mindre modellarna en separat panna och det blanka man ser är bara ett blankpolerat hölje. Här syns pannan isärplockad utan skyddshöljet och sidokåporna lösa. Jag har provat att värma lödningen med en butanpenna. Det funkade sådär, det går men inte så bra som jag hoppats för att mjuka upp den "fusklödda" delen av röret in i pannan under förskruvningen. En riktig gasolbännare med lite rejälare låga fungerade bättre.
OVAN: Testade med denna butan penna som fylls med vanlig cigarett tändargas, det funkade väl sådär i ångpannans anslutning. Har man inget annat går det men hyfsat men det är på gränsen om det är mycket lödtenn. OBS MYCKET VIKTIGT Använd skyddsplåtar FLITIGT och MYCKET. För att lyckas mjuka upp den stora mängd tenn som fanns under förskruvningen mot ångpannan krävdes en lite rejälare gasol låga, men detta var på grund av en dålig reparation av rörets panna anslutning som inte finns normalt då anslutningen normalt är skruvad i pannan. Gasolvärme ger blånade och brända ytor samt skadar de andra lödningarna så var noga med att avskärma med plåtar när du värmer och ha lite koll på värmen och lågan så går allt bra.

OVAN Här syns också rörets dragning under maskinen, skadan samt skarvhylsan. allt detta ska tas bort. Som tur är har jag nu konstaterat att det räcker med en vanlig stor 100 watts lödkolv för att lossa detta och det är helt vanlig lödtenn, samma som du löder helt vanliga komponenter med därför är det om möjligt ÄNNU viktigare att ha koll på värmen om du ska mixtra med detta. Skärma av med plåtar under annars skadas färgen, du riskerar att andra lödningar går åt skogen om du inte kollar så värmen inte vandrar för långt på röret när du värmer. Har du bara koll på detta så går detta som en dans även för en amatör som mig.

Har nu konstaterat att man NORMALT då inte behöver gasol eller butan utan det räcker med att man har en rejäl lödpenna om allt är OK i övrigt för att arbeta med detta men i mitt specifika fall behövdes det och det kommer att behövas mer gasol innan arbetet är klart. Jag kommer skriva mer om detta och varför i nästa avsnitt om denna reparation framöver.

Jag kunde ganska snabbt konstatera att det tenn som används i Wilescos maskiner är helt vanlig lödtenn i alla anslutningar och rörskarvar och att det bästa arbetssättet i de andra lödda skarvarna var en helt vanlig rejäl 100 watts lödkolv för 120 spänn från Biltema. Även det nya lödtennet köptes från Biltema, helt vanligt lödtenn, den lite kraftigare och tjockare. Samma som man har när man löder komponenter inga konstigheter alls. Det fungerade kanonfint och smälte ihop mycket fint med vanlig lödkolv.

torsdag 15 mars 2012

Dags att ta reda på lite fakta....

Under arbetets gång av renoveringen har jag fått ägna mig åt ett evigt "Googlande" efter info, haft lite kontakt med de som säljer delar samt annat detektivarbete.

Det första framsteget var att hitta ett PDF dokument som är väldigt informativt, där de olika typerna från olika eror genom åren finns beskrivna och hur de kan kännas igen.
PDF Dokumentet är på engelska och har även  informativa bilder Filen kan kan laddas ned HÄR och var det första som lästes noga innan vidare arbete fortskred. Här finns de olika typer av gängor, basplattor, pannor, säkerhetsventilernas arbetstryck, färger, koder... kort sagt det mesta som kan vara bra att veta.
Jag kunde ganska snart konstatera att om delar saknas på en äldre maskin går det mesta att ersätta med nytt men inte allt på långa vägar. Viktiga delar såsom säkerhetsventil har en annan gängning från någon gång under 90 tal och framåt, min är från tidigt 70 tal. Inte heller den nya skorstenen passade då den uppenbarligen har något mindre diameter i sin nedre ände mot den gamla maskinen. Att köpa ett färdigt tillbehörskit med de vanligaste reservdelarna resulterade i att flera delar inte passade, medan andra passade perfekt direkt.
Bilden visar en annan ventil till en Mamod ångmaskin men den som finns är av exakt samma vikt/hävarms typ
Att få en fungerande säkerhetsventil och ångvissla blev således ett av de första projekten. Som tur var fanns det mesta av ventilen kvar och fungerade. Den typen jag har är nog mest avsedd som ångvissla och består av en säkerhetsventil av hävarmstyp för vikt samt att det på sidan av denna ska sitta en ångvisselpippa. Själva visselpipan saknas men ventilen och hävarmen finns men vikten saknas.


BILD OVAN: Själva säkerhetsventilen med tillhörande hävarm följde med, något som skulle visa sig vara väldig tur. Själva visselpipan på sidan av ventilen har lossnat och saknas. Vikten saknas men ska väga 25 Gram. Dagens gängning i de nya säkerhetsventilerna passar inte dessa maskiner men det förefaller som att nya visselpipor samt lock för smörjningen däremot passar eftersom de alltid haft samma M6 gängning, men i skrivande stund är jag dock lite osäker på detta. Det enda jag vet säkert är att samtliga gängor för visselpipa, säkerhetsventil samt lock för smörjning är helt vanlig M6 på denna gamla 70-tals maskin.


Det främre skruvlocket för påfyllningshålet i pannan har ersatts med ytterligare en annan något modernare tryckventil av fjädertyp (Den modernare Fjäderventilen syns ej på denna bild) och tydligen gjordes detta på de ångmaskiner som exporterades, sannolikt för att den andra ventilen med vikten var lite för lätt att modifiera. Vikten försvann lätt och när den saknades fanns risken att man tog något annat utan att kolla att vikten stämde. Var föremålet som ersatte den medföljande vikten för tungt öppnade inte säkerhetsventilen som den skulle och då kunde det gå illa. Notera att just säkerhetsventilen kan ha olika gängor och de nya som finns att köpa passar alltså INTE i de äldre pannorna så var rädd om dessa ventiler.

Bra att veta....
Jag har nu fått reda på att vikten som ska hänga på hävarmen på säkerhetsventilen/ångvisslan ska vara EXAKT 25 Gram och dessa vikter är mycket svåra att få tag på så det är bara att plocka fram brevvågen och börja fila själv, dessutom är det exakt samma vikt oavsett maskin eller maskinstorlek.
VAR OCH EN SOM ANVÄNDER DENNA INFORMATION ANGÅENDE SÄKERHETSVENTIER FÖR ANNANS ELLER EGET BRUK OAVSETT SYFTE GÖR DETTA PÅ EGEN RISK, TA INGA ONÖDIGA RISKER, ANVÄND FÖRSTÅNDET, TÄNK EFTER EN GÅNG EXTRA OCH FRÅGA NÅGON SOM VET OM DU ÄR DET MINSTA OSÄKER. JAG TAR INGET SOM HELST ANSVAR FÖR DENNA INFORMATION.
Det finns flera Svenska och utländska firmor som saluför och kan dessa grejer ifall du inte har någon att fråga. Mer info kommer framöver angående detta.